Necdet Utkanlar
ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden Ocak 1976’da mezun oldu. Ağustos 1978’de yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 1977 Haziran- 1978 Aralık tarihleri arasında, Sivas Demir Çelik Projesinde proje mühendisi olarak görev yaptı ve “Türkiye Demir Çelik Master Planı” çalışmalarına katıldı. Aralık 1978 – Haziran 1980 yılları arasında askerlik hizmetini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Tersanesinde mühendis olarak tamamladı. Haziran 1980’den itibaren Asil Çelik’te sırasıyla Kalite Bölümünde mühendis, Kalite Kontrol Şefi, Kalite Güvence Müdürü, Kalite ve Metalurji Grup Müdürü olarak çalıştı. Eylül 1997’de emekli olup Bureau Veritas Bursa Ofisi’ni kurdu ve kalite yönetim sistemleri eğitmeni ve denetçisi olarak çalıştı. Yönetim danışmanlığı ve Bureau Veritas faaliyetleri alanında, Demir-Çelik Sanayi ve Otomotiv Sanayi sektör sorumluluğu görevlerini sürdürdü. Kasım 2000’de özelleştirilmeyi takiben davet üzerine Asil Çelik’e Genel Müdür olarak geri döndü. Temmuz 2005’te yapılan şirket genel kurulunda, davet üzerine Asil Çelik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev aldı; bir dönem Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürdü. Eylül 2009 tarihinden itibaren Diler Holding Demir-Çelik Fabrikaları Yatırımlar ve Metalurji Faaliyetleri Koordinatörlüğü görevini üstlendi ve Diler Filmaşin Haddesinde vasıflı özel çelik üretimlerini başlattı. Beş çelik fabrikasının bir araya gelerek Nisan 2007’de oluşturduğu, “çelikhane baca tozlarından çinko geri kazanımı” MarZinc Geri Kazanım A.Ş. projesinde kuruluş aşamasından itibaren Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. Haziran 2013 tarihinde, Kroman Çelik A.Ş.’de Yatırım, strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü ve İcra Kurulu Üyesi olarak göreve başladı. Halen, koordinatörlük ve Yücel Şirketler Grubu yönetim kurullarındaki görevlerine devam etmekte ve Kroman’da vasıflı özel çelik üretimine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
Dr. Murat Dündar
1988 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1992-1995 yılları arasında State University of NewYork at Buffalo ’da Malzeme Bilimi konusunda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1995-1998 yılları arasında Malzeme Bilimi konusunda doktora çalışmalarını New Mexico Institute of Mining and Technology’de yürüttü. Takiben Türkiye’ye dönerek Ecomelt geri dönüşüm fabrikasında Ar-Ge Müdürü olarak 8 ay görev yaptı. 1999 yılında Assan Alüminyum şirketine katıldı. Sırasıyla Ar-Ge Uzmanlığı, Ar-Ge Müdürlüğü, Ürün ve Proses Geliştirme Direktörlüğü görevlerini yürüttü. Assan Alüminyum’da görevde bulunduğu süre boyunca, sürekli döküm tekniği ile üretilen alüminyum alaşımlarında alaşım geliştirme, mikroyapısal tasarım ve ürün performansı geliştirme, malzeme karakterizasyonu, sürekli döküm tekniğinde sıvı metal katılaşma sürecinde ara yüzey ve bunun malzeme özellikleri üzerine etkisi, yüksek magnezyum içerikli alüminyum alaşımlarının sürekli döküm tekniği ile otomotiv sektörü için üretimi, haddelemede ara yüzey, ara yüzey ajanları ve bunların karakterizasyonu için analitik yöntemler geliştirilmesi, levha ve folyo yüzey oksidasyonu konularında çalışmalar yürüttü. Çalışmalarının sonuçlarının yayınlandığı/sunulduğu 27 bildiri/makalesi mevcuttur. Halen aynı şirkette Teknoloji Direktörlüğü görevini yürütmektedir. Gesamtverband der Aluminiumindustrie bünyesindeki Sürekli Döküm Komite ve Çalışma Grubu kurucu üyesi, European Aluminum Foil Association gıda ile temas komitesi üyesidir.
Selçuk harput
ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünü 1976 yılında bitirdi. 1977-78 yıllarında Etibank Elazığ Ferrokrom Tesislerinde üretim mühendisliği, 1978-88 yıllarında Etibank Alüminyum tesislerinde üretim şefliği, 1988-2014 yıllarında Sarkuysan A.Ş.’de Üretim şefliği ve Ar-Ge Müdürlüğü görevlerini yürüttü ve 2014 yılı Ocak ayında emekli oldu.
SUNUM DOSYASI
Mehmet Mercan
Lise eğitimini 1978 yılında Ankara Başkent Lisesinde tamamladıktan sonra 1983 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Halen İstanbul Eczacıbaşı Yapı Ürünleri’nde çalışmakta olan Mehmet Mercan 2016 yılı başından itibaren Yatırımlar Direktörü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır (Oğlu da kendisinden 25 yıl sonra ODTÜ Metalurji Bölümünden mezun olmuştur).
Umur Denİzcİ
Lise eğitimini 1967 yılında İzmir Maarif Kolejinde tamamladı. ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden 1971 yılında Metalurji Mühendisi, 1972 yılında Metalurji Yüksek Mühendisi unvanını aldı. 1972 yılında Akdöküm A.Ş.’de iş hayatına başladı. 1974 yılında askerlik hizmetini Kayseri Hava İkmal Merkezinde Mühendis Yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1976 yılına kadar Akdöküm’de, 1976–Mayıs 1978 arasında Döküm Sanayi A.Ş.’de çalıştı. Eylül 1978’de Denizciler Dökümcülük A.Ş.’yi kurdu. Halen bu firmanın Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2010 yılından beri TUDOKSAD’ı Dünya Dökümcüler Organizasyonu Yönetim Kurulunda 2. Başkan olarak temsil etmektedir. TUDOKSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı görevindedir. Amerikan Dökümcüler Derneğinin 1980’den beri üyesidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
İ. Aydın Telseren
ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden 1970 yılında lisans, 1971 yılında yüksek lisans derecelerini aldı. İş hayatına Ereğli Demir Çelik Fabrikalarında başladı. 1974 yılında Metaş İzmir Metalurji fabrikasına girdi ve 1995 yılına kadar çeşitli kademelerde görev yaptı. Grubun genel koordinatörü ve grup şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürürken istifa ederek gruptan ayrıldı. Yaşar Holding Taahhüt Grup Koordinatörü olarak 2 yıl profesyonel çalıştıktan sonra ortağı olduğu Petrofer ve Istaş Isıl İşlem AŞ. ‘de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak kendi işinde çalışmaya başladı. Halen Bodycote-Istaş Isıl İşlem Sanayi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanlığı ve EBSO Savunma Sanayi Çalışma Grubu Eş Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Doç.Dr. Selcen Öztürkcan
1995 yılında Tarsus Amerikan Lisesinden mezun oldu. Lisans eğitimini 1999 yılında ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde şeref derecesi ile tamamladı. Bilkent Üniversitesinde başarı burslusu olarak İşletme yüksek lisansını bitirdi. Doktora çalışmalarını, burslu olarak University of South Florida ve İstanbul Teknik Üniversitesinde tamamladı. 2007 yılında aldığı İşletme Mühendisliği doktora derecesi ile Türk Eğitim Vakfı tarafından “Doktora Onur Ödülü”ne layık görüldü. 2003 yılından beri, yirmiyi aşkın konuda University of South Florida (ABD), İstanbul Bilgi, Sabancı, Özyeğin, Bahçeşehir, Yeditepe, Kadir Has, Lancaster (İngiltere), IPAG (Fransa) ve ISCTE (Portekiz) üniversitelerinde ders verdi. 2006-2008 yılları arasında Sabancı Üniversitesi, 2008–2010 yılları arasında Özyeğin Üniversitesi, 2010 yılında K.U.Leuven (Belçika) ‘de doktora sonrası çalışmalar yaptı. Çalışmaları, Oxford University, Springer, Cengage, Edward Elgar, İstanbul Ticaret Odası ve McGraw-Hill yayınevleri tarafından, çeşitli kitaplarda bölüm ve vaka analizi olarak yayımlandı. Araştırmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, TÜBA ve TÜBİTAK tarafından desteklendi. Akademik kariyerine İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde devam etmektedir.
Doç.Dr. Mehmet Özgür Seydİbeyoğlu
ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden 1999’da mezun oldu. ODTÜ’de 2001’de Polimer Bilimi ve Teknolojisi ve 2003’te Mühendislik Yönetimi programlarında iki ayrı yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Doktora çalışmasını İleri Teknolojiler, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında İTÜ’de gerçekleştirdi. Norveç Teknik Üniversitesinde Bilimsel Araştırmacı olarak yaptığı çalışmaların bazı bölümlerini de doktora tezine ekledi. Doktorasını 2007 yılında tamamladıktan sonra karbon elyaf ve kompozit sektöründe Ar-Ge uzmanı; İsveç’te (Lulea Teknik Üni.) ve Kanada’da (Guelph Üni.), bilimsel araştırmacı olarak görev yaptı. 2012 yılından beri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde kurucu öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 13 makalesi, 3 kitap bölümü, 1 kitap editörlüğü ve kongre bildirileri vardır. 2012 tarihli bir incelemeli Türk Patenti sahibidir. 2015 yılında başvurusu yapılmış iki incelemeli patent başvurusu mevcuttur. Sektörle ortak birçok EUREKA, TEYDEB ve SANTEZ projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev yapmıştır. Akademik görevinin yanı sıra Mart 2015 tarihinden beri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü görevini sürdürmektedir.
Prof. Dr. Tarık Baykara
Denizli Lisesini bitirdikten sonra, 1978 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans çalışmasını 1980 yılında aynı Bölümde tamamladı. 1984 yılında Fulbright burslusu olarak Texas Üniversitesi Austin’e gitti. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği doktorasını Rice Üniversitesinde 1988 yılında tamamladı. 1988-1990 döneminde Teksas, Houston Advanced Research Center ve Rice Üniversitesi Kimya Bölümünde doktora sonrası çalışmalar yaptı. 1991-2012 arasında TÜBİTAK-MAM ‘da uzman araştırmacı, başuzman, proje yöneticisi, bölüm başkanı ve enstitü müdürü olarak görev yaptı. 2004 yılından beri T.C. Milli Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Araştırma ve Teknolojileri Eğitim Merkezi Komutanlığında “Teknoloji Yönetimi” alanında eğitim programları vermektedir. Hâlen Doğuş Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürüdür. Nanoteknolojiler, Malzeme Mühendisliği, İmalat Teknolojileri ve Kompozitlere Giriş (Türkçe ve İngilizce) dersleri vermektedir.
Hayrİ Torun
İlk, orta ve lise öğrenimini Manavgat’ta tamamladıktan sonra ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden 1983 yılında lisans, 1986 yılında yüksek lisans derecelerini aldı. 1984-1988 arasında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda Mühendis olarak çalıştı. Kalite ve proje yönetimi konusunda 1985-1986 arasında Kanada’da eğitim aldı ve Nükleer Santral Kurulması Projesinde sözleşme görüşmelerine katıldı. Askerlik görevini 1987 yılında, Ankara’da MSB Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanlığında yedek subay olarak tamamladı. 1988 yılında ROKETSAN’a katıldı; Mühendis ve Başmühendis kadrolarında çalıştı. ROKETSAN’da 1992-2002 yılları arasında Kalite Temin Müdürü, 2004-2011 yılları arasında İş Geliştirme ve Sözleşmeler Müdürü olarak görev aldı. 2011 yılı başından 2012 Şubat ayına kadar Operasyonlar ve Enerjik Sistemler Grubunda Programlar Direktörlüğü görevini yürüttü. Kalite, Konfigürasyon ve Proje Yönetimi konularında çeşitli kuruluşlarda seminer ve dersler verdi. İlki 1993 yılında verilen TÜSİAD KALDER Kalite Ödülü çalışmalarına katılarak başdeğerlendirici olarak etkin görev aldı. Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde bir süre yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. Şubat 2012’den bu yana ROKETSAN’da Genel Müdür Yardımcısı ve OES Grup Başkanı olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk sahibidir. İngilizce ve orta derecede Almanca bilmektedir.
Yaylalı Günay
ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü mezunu olan Yaylalı Günay, 1968 yılında aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. 1968’den beri döküm sektöründe çalışmakta olan Yaylalı Günay’ın çeşitli dergilerde toplam 76 yayını bulunmaktadır. Çeşitli kuruluş ve şirketlerde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Halen döküm sektörüne danışman olarak hizmet vermektedir. Evli, iki çocuk ve üç torun sahibidir. İngilizce, Almanca ve İtalyanca bilmektedir.
Prof.Dr. Hasan Mandal
1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden lisans derecesini, 1992’de Newcastle Üniversitesinden doktora derecesini aldı. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Seramik Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 1996’da Doçent, 2001’de Profesör unvanını aldı. 70’i SCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 125’in üzerinde eseri ve 6 uluslararası patenti bulunmaktadır. TÜBİTAK Bilim Ödülü ve ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli ödüllere layık görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi ve Dünya Seramik Akademisi üyesidir. 2011-2015 yılları arasında Sabancı Üniversitesinde Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü, Ocak 2012 den itibaren Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. Yönetim görevlerinin arasında, Küresel Mühendislik Dekanları Konsey Başkanlığı, Uluslararası Mühendislik Eğitimi Dernekleri Federasyonu 1. Başkan Yardımcılığı, Avrupa Seramik Derneği Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Türkiye Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreterliği, GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Üyeliği, İnovent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Başkan Yardımcılığı, TÜBİTAK, Teknoloji Transferi Mekanizmaları Destekleme Grubu Yürütme Kurulu Üyeliği yer almaktadır. Halen YÖK Yürütme Kurulu Üyesidir.
Prof.Dr. Hürman Erİç
ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden 1973‘te lisans, 1975’te yüksek lisans ve 1979’da doktora derecelerini aldı. 1985 yılına kadar aynı bölümde Yrd. Doçent ve Doçent olarak görev yaptı. 1985 yılından beri Güney Afrika Witwatersrand (Wits) Universitesi Metalurji ve Malzeme Bölümünde görev yapmaktadır. 1990 yılında Chamber of Mines Chair of Extractive Metallurgical Engineering adını taşıyan Profesör kadrosuna atandı. On bir yıl Bölüm Başkanlığı, üç yıl Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve altı yıl Dekanlık yaptı. National Cheng Kung University (Tayvan), Delft University (Hollanda), Helsinki University of Technology (Finlandiya) ve Atılım Üniversitesi’nde misafir Profesörlük yaptı. Wits Üniversitesinde ferro-alaşım üretimi temel prensipleri ve işlem dinamikleri, paslanmaz çelikler, temel metaller ve PGM üzerine yoğunlaşmış olan pirometalurji araştırmalarına öncülük etmektedir. 2013 yılından beri yılda altı ay Wits üniversitesinde, altı ay Aalto Üniversitesi (Helsinki Teknoloji Üni.) ve Oulu Üniversitesinde “Finland Distinguished Professor” olarak görev yapmaktadır. Güney Afrika Ferro Alaşım Üreticileri Derneği Teknik Komite Başkanı ve İdari Komite üyesidir. Alcoa Danışma Kurulu (ABD) ve aynı zamanda Elkem International’ın üyesi ve danışmanıdır. Uluslararası dergilerde 220’nin üzerinde yayını ve konferans bildirisi, kitap bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca bir kitabın ortak yazarlığını yapmıştır.
Prof. Dr. İ. Cevdet Noyan
ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden 1978 yılında mezun oldu. 1984 yılında Northwestern Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden doktora derecesi aldı. Çeşitli firmalarda mühendis ve danışman mühendis olarak çalıştı. 2004 yılında, halen başkanlığını yaptığı Columbia Üniversitesi Uygulamalı Fizik ve Matematik Bölümüne öğretim üyesi olarak katıldı. X-ışınları ve nötron tanecikleri ile malzemelerin tahribatsız muayenesi, kalıntı ve mekanik gerilimlerin ölçümü ve kompozisyon/tanecik analizleri konularında uzmandır. Bu konularda bir kitap, 150 civarında makale ve 20 patent yayınlamış; 10 öğrencinin doktora çalışmalarını yönlendirmiştir.
Yrd.Doç.Dr. Cem Taşan
Lisans ve yüksek lisans derecelerini ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden alan Dr. Taşan, doktora çalışmasını Eindhoven University of Technology Makine Mühendisliği Bölümü’nde Prof. Marc Geers’in araştırma grubunda yürüttü. 2010 yılında doktora eğitimini tamamlayıp, 2-yıllık doktora sonrası araştırmasını Max-Planck-Institut für Eisenforschung (Düsseldorf)’ta Prof. Dierk Raabe ile yaptı. Bu çalışmayı takiben aynı enstitüde kendi araştırma grubunu kurdu ve MIT ’ye katılana dek Grup Lideri olarak yönetti. Ocak 2016’dan beri MIT Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde Thomas B. King Career Development Professor of Metallurgy kadrosunda görev yapmaktadır. Araştırmaları çevre sorunlarına yenilikçi malzeme çözümleri geliştirmeye odaklanmış ve in-situ mikroskopi teknikleri kullanılarak deformasyon haritalama yöntemlerinin geliştirilmesi; bu yöntemlerin kullanılarak bozunma ve kırılma mikro-mekanizmalarının fiziksel altyapısının anlaşılması ve elde edilen mikroyapı-bazlı bilgilerin kullanılarak hasar dayancı yüksek ve/veya iyileştirilebilir alaşımların tasarımını kapsamaktadır.
Prof.Dr. Mehmet Sarıkaya
Lisans derecesini 1976’da ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümünden, doktora derecesini 1982’de California Üniversitesi (Berkeley) Materials Science and Mineral Engineering Bölümünden aldı. UCB ve ABD Enerji Bakanlığının Lawrence Berkeley Laboratuvarında 2 sene doktora sonrası araştırmacı ve eğitimci olarak görev yaptıktan sonra Washington Üniversitesi (Seattle) Materials Science and Engineering Bölümünde sırasıyla Y.Doç., Doç. ve Prof. oldu. Princeton, Nagoya ve TiTech gibi üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak (3 ay-1 sene) çalıştı. Japonya’da ECOTOPIA Institute’de 5 yıl profesör olarak görev yaptı. ODTÜ’de aldığı çok sağlam malzeme bilgisi temellerine dayanarak, 1980’lerin ikinci yarısından başlamak üzere, bilhassa 1990-2000’li yıllarda biyolojiyi malzeme bilimleri ile birleştirme çabasına girdi. Bu yıllarda, biyolojideki malzeme oluşumunun ve hayat fonksiyonlarının asıl kökeninin protein olduğu ortaya çıkarken, Sarıkaya ve arkadaşları da katı malzemelere bağlanan peptidleri ortaya çıkararak gen mühendisliği ile malzemelerin sentezlenmelerinden nanometre boyutunda organize edilmelerine kadar çok geniş bir spektrumda hem malzeme bilimlerinde hem de tıpta temel taş olarak kullanılabileceklerini gösterdi. Bu konular üzerinde federal hükümetin ve askeriyenin fonları ile iki araştırma merkezi kurup yüzlerce makale ve bir düzine patent üretip disiplinlerarası moleküler biyobenzetim (Molecular Biomimetics) alanının hem bilimde hem de teknolojide yararlı şekilde kullanılmasına önderlik etti.
Prof.Dr. Cengİz Özkan
ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden 1986 yılında lisans, 1989 yılında yüksek lisans derecelerini aldı. Doktora çalışmasını Stanford Üniversitesinde 1997 yılında tamamladı. 15 yıldır California Üniversitesi (Riverside) Makine Mühendisliği ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesidir. National Engineers Council tarafından Distinguished Engineering Educator olarak seçilmiştir. 2013 yılında Amerika’da DARPA ve SRC destekli STARnet araştırma programına seçilen 194 yıldız bilim adamı arasındadır. Bu program, global elektronik endüstrisinin uzun vadeli büyümesinde temel fiziki sınırlar ötesi teknoloji geliştiren araştırma merkezlerinin işbirliği ağıdır. Yenilikçi batarya çalışmalarının içinde ölçeklenebilir üretimle plaj kumunun yüksek performanslı Li-iyon pil anotları uygulamaları için üç boyutlu nano-silikon malzemeye dönüştürülmesi ve biyo-kütleden dönüştürülen süper gözenekli nano-karbon malzemelerle Li-iyon pil çalışması 2014 ve 2015 yıllarında dünya çapında ses getirmiş ve önemli haber bültenlerinde yer almıştır. UNESCO Chair in MATECSS programı üyesi olarak gelişmekte olan ve sürdürülebilir enerji teknolojileri konularında araştırma ve teknoloji transfer çalışmaları yapmaktadır. Enerji alanındaki öncü çalışmalarının yanında nano-self assembled sistemler ve bio-nano sistem ve aygıtlar; giyilebilir teknolojiler; iki-boyutlu van der Waals malzemeleri sentezleme çalışmaları; nanoelektronik aygıt tasarım ve üretim konularında önemli katkılar yapmıştır. Uzmanlık alanları: enerji depolama teknolojileri için nanomalzemeler; grafen, 2D geçiş dikalkogenid metaller; III-V ve II-VI materyalleri sentezleme teknikleri ve aygıt uygulamaları; Lityum iyon pil ve süperkapasitör mimarileri; nanoelektronik ve spintronik aygıtlar; bio-nano sistemler; biyokimyasal sensörler; CMOS ötesi üretim teknolojileridir. 30’dan fazla uluslararası konferanslar düzenlemiş ve başkanlığını yapmıştır. 200’den fazla teknik yayınları; 300 civarında konferans özetleri, 5 kitabı ve 80’den fazla patent başvuruları vardır. Dünya çapında 120’den fazla sunum vermiş ve 30’un üstünde onur ve ödüller almıştır.
Prof.Dr. Mİhrİmah Özkan
1988 yılında ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Doktora çalışmalarını Stanford Üniversitesi ve California Üniversitesinde (San Diego) tamamladı. On beş yıldır California Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesidir. Uzmanlık alanları sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Li-ion pil ve süperkapasitor teknolojilerini, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisini içermektedir. “Organik mantar Li-ion pili” projesi ile “spongesuit” projesi Roma’da yapılan Reshape2015 Wearable Technology yarışmasında 70’ten fazla katılımcı ülke arasında birincilik ödülüne layık görüldü. California Üniversitesi tarafından “Climate Action” şampiyonu olarak seçildi. CO2 emisyonu üretmeyen elektrikli araçlar için Li-ion bazlı pil teknoloji geliştirmekte ve endüstriyel çalışmalara katılmaktadır. 200 den fazla bilimsel makale, 12 US patent ve 50 den fazla patent disclosure sahibidir. Birçok ödül almıştır: National Medal for Engineering Science Young Investigator Award (Society of Engineering Science), Frontiers of Engineering Honor (National Academy of Engineering), Young Investigator Award (Army Research Laboratories), Emerging Scholar Award (American Association of University Women).
Yrd.Doç.Dr. Can Ayas
2002 yılında ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde yüksek lisans öğrenimine araştırma görevlisi olarak devam etti. 2005 yılında metalik cam malzemeler konusundaki yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra, ince metallik filmlerde gerilim oluşumunu ve dislokasyon hareketlerini çeşitli modelleme yöntemleriyle incelediği çalışmasıyla 2010 yılında Groningen Üniversitesi Uygulamalı Fizik bölümünden doktora derecesini kazandı. Bir yıl süreyle Eindhoven Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde ve 2 yıl süreyle Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümünde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptı. 2014 yılında Hollanda Delft Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Halen aynı üniversitede Yardımcı Doçent olarak çalışmayı sürdürmektedir. İlgi alanları arasında hesaplamalı mikro mekanik, malzemelerin mekaniği ve katkılı üretim modellemesi yer almaktadır.